Υλικά
- 1 μέτριο κουνουπίδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πακέτο πέννες
- 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
- ελαιόλαδο
- βούτυρο
- ντοματίνια
- κρέμα γάλακτος 30%
- 3κ.σ. ρεγκάτο light
- 3κ.σ. παρμεζάνα
- Αλάτι, πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- πάπρικα κόκκινη καπνιστή γλυκιά
- θυμάρι(ξερό η φρέσκο)
- ρίγανη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, πλένουμε καλά και το περνάμε από πολυκοπτικό μηχάνημα ώστε να μοιάζει με ρύζι. Αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και ρίχνουμε μέσα για 7 λεπτά τα ζυμαρικά μας. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και ξαναστραγγίζουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τα ντοματίνια σε φετάκια και σοτάρουμε μέχρι να πιούνε τα υγρά τους. Προσθέτουμε το τριμμένο κουνουπίδι και το μισό ζωμό με την μισή κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε Αλάτι, πιπέρι λίγο Μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και τα μυροδικά μας. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαγειρευτεί το κουνουπίδι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί όλα μας τα υλικά με 2 κ.σ. από το ρεγκάτο και την παρμεζάνα . Πασπαλίζουμε με ρεγκάτο. Ψήνουμε για 25 λεπτά στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το ταψί μας για 40 λεπτά εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε.
Εκτέλεση για το ριζότο κουνουπιδιού
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το τριμμένο κουνουπίδι και το ζωμό με την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαγειρευτεί το κουνουπίδι και να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και δένουμε με παγωμένα κομματάκια βούτυρο και παρμεζάνα.
Δημιουργός της συνταγής
Executive chef Αθανασίου Αθανάσιος
Αναπ. Γενικός Γραμματέας ΛΑΕΓ Ξάνθη
