Η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθηνών (Κράψη, Ανατολική, Δρίσκος) του νομού Ιωαννίνων, με έδρα την οδό Ηπείρου 41 στον Άγιο Δημήτριο, διοργάνωσε εκδήλωση το Σάββατο 16/12/2017, με θέμα:1ος διαγωνισμός ηπειρώτικης κουζίνας, «Γευόμαστε την Ήπειρο».
Πρόκειται για εκδήλωση γευσιγνωσίας και οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν πιάτα από την Ήπειρο, τα οποία στη συνέχεια κρίθηκαν και βραβεύτηκαν από τους εκπροσώπους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος <Chef’s Club> και του <Chef Club Of Hellenic Gastronomy> Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας
Στην συνέχεια, τα πιάτα, αλμυρά και γλυκά τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο μπουφέ, που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι και κατόπιν άρχισε το ηπειρώτικο γλέντι που καράτησε αρκετές ώρες..
Πρόκειται για δράση που στόχος της είναι, η προβολή της παραδοσιακής Ηπειρώτικης Κουζίνας, με τα γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία.
Η μαγειρική είναι εκείνη που οδηγεί από την φύση στο πολιτισμό, τα υλικά μας φέρνουν πίσω στη φύση. Όσπρια σε ποτιστικά κηπάρια, σιτηρά σε ορεινά οροπέδια, στενά χωράφια με ξερολιθιές σε απότομες πλαγιές και πέτρινα αλώνια. Κυνήγια σε βαθύσκιωτα δάση. Μεγάλα κοπάδια σε ορεινά λιβάδια και ζεστά χειμαδιά.
Το φαγητό στην Ήπειρο γενικότερα εκφράζει τον τρόπο συμπεριφοράς των Ηπειρωτών ως μέσο πολιτισμού, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι.
Κορωνίδα της Ηπειρώτικης κουζίνας παραμένει η χειροποίητη πίτα, η οποία είχε και έχει και σήμερα, κεντρικό ρόλο για την Ηπειρώτισσα νοικοκυρά. Πίτες καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή τελετουργικές, νηστίσιμες ή αρτύσιμες, γρήγορες για να φιλέψουν τον επισκέπτη, πολύπλοκες τόσο, ώστε να κρίνουν τις μαγειρικές ικανότητες της νιόνυφης την επόμενη του γάμου. Πίτες ανοιχτές ή κλειστές, αλμυρές ή γλυκές, με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά. Η γλύκα της κολοκύθας, η στυφή γεύση του λάπατου, το αρωμάτων άγριων χόρτων του βουνού, η απλότητα του τυριού