Υλικά

  • 1 χταπόδι
  • 1 ποτηράκι  ούζο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 7-8 κόκκους πιπεριού
  • 1 ποτηράκι   ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα  σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 4 κλωναράκια φοινόκιο (ψιλοκομμένο)
  • 1 Κ.Σ πελτέ τομάτας
  • 250 γρ. κριθαράκι
  • 1 λίτρο  ζωμό λαχανικών
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι – πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προσθέτουμε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα , μαζί με το  ούζο, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Βράζουμε  μέχρι μια οδοντογλυφίδα  να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του.
  2. Μόλις βράσει το βγάζουμε και κρατάμε τον ζωμό.
  3. Σε μία κατσαρόλασε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φοινόκιο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα υλικά μας.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και το κριθαράκι και ανακατεύουμε  . Σβήνουμε με ούζο και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε και το χταπόδι σε κομματάκια η και ολόκληρα τα πλοκάμια.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό που κρατήσαμε από το μαγείρεμα του χταποδιού, μαζί με τον ζωμό λαχανικών  και αλατίζουμε ανάλογα  .Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά και ανακατεύουμε με κυκλικές έντονες κινήσεις και προσέχουμε να μην μας κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας.
  6. Λίγο πριν μαγειρευτεί το κριθαράκι μας εντελώς αποσύρουμε και βάζουμε λάδι ωμό, ξύσμα λεμονιού και άνηθο ψιλοκομμένο το κριθαράκι θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για αλλά 2-3 λεπτά αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά.

Δημιουργός της συνταγής
Executive chef Αθανασίου Αθανάσιος
Αναπ. Γενικός Γραμματέας ΛΑΕΓ Ξάνθη

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Αθανασίου-Αθανάσιος-Ξάνθη-Αναπ.-Γενικός-Γραμματέας-ΛΑΕΓ-Executive-Chef-946x1024.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.